Admir Čavka: Narodi BiH moraju prevazići međusobne mržnje

Admir Čavka: Narodi BiH moraju prevazići međusobne mržnje

Admir Čavka: Narodi BiH moraju prevazići međusobne mržnje

Francuzi i Nijemci su se godinama ubijali, ne samo tokom Drugog svjetskog rata. Mržnja među njima u ranijim vremenima je bila ogromna. Ponekad se činilo da je nepremostiva i da niko i ništa ne može da poništi granice između njih. Danas, Francuz i Nijemac rade zajedno i to na poslovima budućnosti, kao da se nikada ništa nije desilo. Isto tako moraju da rade i narodi u Bosni i Hercegovini- izjavio je šef Kluba Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka nakon Svjetskog foruma demokratije kojeg je Vijeće Evrope organiziralo proteklih dana u Strazburu.

-Između Francuske i Njemačke više ne postoje granice zbog kojih bi se narodi ovih zemalja ubijali. Žive zajedno i rade zajedno. Shvatili su da je tako najbolje. Ista sudbina čeka i nas u BiH. Trebamo težiti ka EU integracijama i jačanju ustanova- kazao je Čavka.

On je dodao da je više nego neophodno ostaviti ratnu retoriku u prošlosti i naglasio da BiH nema budućnost sa populističkom retorikom i raznim referendumima koji  kidaju cjelovito tijelo BiH.

-Ljudi u Francuskoj i Njemačkoj žive bez predrasuda bez obzira na to što su doživjeli prije samo pola vijeka. U njihovim kulturama se ne osjeća mržnja prema drugome. Savladali su te unutrašnje sukobe i danas žive sretno, a njihova društva su veoma razvijena- istakao je Čavka.

Close