Arnaut izabran za izvjestioca Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

Arnaut izabran za izvjestioca Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

Arnaut izabran za izvjestioca Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

Komitet za pravna pitanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) upravo je, na svojoj sjednici u Parizu, izabrao Damira Arnauta, poslanika SBB-a u Parlamentarnoj skupštini BIH za zvaničnog izvjestioca PSVE o temi "Garantiranje izvršavanja preporuka Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja (CPT)".

Arnaut je tek treći izvjestilac PSVE iz Bosne i Hercegovine u više od 15 godina koliko je naša zemlja članica Vijeća Evrope, a već drugi iz SBB-a.

Također, BiH je sada, pored Švicarske i Azerbejdžana, jedina država van EU koja ima izvjestioca ispred Komiteta za pravna pitanja Vijeća Evrope. Arnaut je istakao da ignorisanje preporuka CPT-a postaje rastući problem u državama članicama VE, te da postoje naznake da i Bosna i Hercegovina sa sve manje ozbiljnosti pristupa ovom pitanju, budući da iduće sedmice ističe mandat predstavnici BiH u ovom tijelu, a da nadležni organi naše zemlje, prije svega Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH još uvijek nisu proveli proceduru za odabir novih kandidata koje bi delegacija BiH u PSVE dostavila Komitetu ministara VE na odlučivanje.

Close