Fahrudin Radončić u emisiji „TV Intervju“ (17.10.2017.)

Fahrudin Radončić u emisiji „TV Intervju“ (17.10.2017.)

Fahrudin Radončić u emisiji „TV Intervju“ (17.10.2017.)

Večeras je u emisiji "TV Intervju" na RTV USK gostovao predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić.

"Krajina infrastrukturno već od 95. godine je jedno mjesto, područje Bosne i Hercegovine, koje se potpuno diskriminira kada su infrastrukturni razgovori i radovi u pitanju. Umjesto da imamo izgrađene brze ceste i autoputeve, imamo godinama obećanja da ćemo Krajinu privući Sarajevu. Sarajevo se, nažalost, prema Krajini odnosi maćehinski." - istakao je Radončić.

Na pitanje zbog čega je takav stav centra države prema Krajini, Radončić je kazao:

"SDA, nažalost, nema državotvornu politiku koja će jednako voditi računa o svakom Bošnjaku neovisno da li će on biti u Republici Srpskoj, Krajini, Tuzli, Zenici, Donjem Vakufu, Sanskom Mostu. Mi smo ulaskom u tu vlast otkrili da nemate čak ni idejne projekte, a kamoli izvedbene, a kamoli geomehanička istraživanja tih brzih cesta prema važnim destinacijama gdje su Bošnjaci, ne samo najbrojnija biološka masa, nego je naš strateški interes da uvežemo Bosnu i Hercegovinu na najbrži mogući način. Ta vremena moraju proći. Odgovornim najviše držim gospodina Izetbegovića koji je već 8 godina, praktično 7 punih godina član Predsjedništva i SDA."

Mislim da će Krajina morati pod tim pritiskom iseljavanja mladih ljudi, neperspektive, više gledanja u Zagreb nego u Sarajevo postati prioritet bošnjačke politike, ekonomsko-razvojnog tipa.

Ja sam žestok kritičar vlasti. Mi smo probali da našim ulaskom dinamiziramo to . Sjećate se da smo prvi put implementirali jedno pravilo, na moju inicijativu, da lideri stranaka sjednu sa svim direktorima infrastrukturnih kompanija kao što su autoceste, kao što su ceste Federacije, kao što su mnoge banke. I vi vidite da kod ljudi postoji entuzijazam, ali ne postoji ideja kako da realizujemo sredstva koja imamo. Mi u ovom trenutku imamo 2 milijarde maraka viška sredstava koje smo podigli kao kredite, plaćamo kamate i plaćamo zatezne penale jer se oni ne realiziraju. U Sarajevu je tu isključivi krivac SDA i djelomično SDP, jer je on bio nekoliko godina naizmjenično u vlasti.

Na pitanje šta je SBB uradio po ovom pitanju, predsjednik SBB-a je odgovorio:

„Mi vršimo veliki pritisak. Vi znate da su tenzije između nas i SDA nastale kada sam ja rekao da neću da me vodaju po gradištima i da me pokazuju, a da ta gradilišta stoje.“

Na postavljeno pitanje koliko dobro poznaje stanje u Unsko-sanskom kantonu, Radončić je kazao:

„Ovaj kanton je jedan od najljepših prostora Bosne i Hercegovine. Imaju fenomenalni resursi od poljoprivrede do turizma. Sve je to skršeno. Nekad je ovdje bila vrlo razvijena industrijska grana mnogih vrsta i poljoprivrede. Sve se to mora rehabilitirati, pustimo se ideologije. Treba se vratiti konceptu koji je dao najbolji rezultat za ovo područje i taj rezultat se i dan danas pamti. Krajina ne može sama. Sarajevo mora da vrati koncetraciju i Bošnjaci moraju da dobiju liderstvo koje neće voditi računa o pet porodica i tih pet porodica moraju ustupiti interes nas kao naroda, kao građana za pet velikih područja: Tuzlanski kanton, Krajina, Zeničko-dobojski kanton i da to bude prioritet, a ne porodična podjela vlasti."

Close