Lideri nakon sastanka s Hanom: Imamo li razloga za optimizam?

Lideri nakon sastanka s Hanom: Imamo li razloga za optimizam?

Lideri nakon sastanka s Hanom: Imamo li razloga za optimizam?

U zgradi Delegacije EU održan je sastanak komesara Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana (Johannes Hahn) s liderima bh. stranaka.

Između ostalih, prisutni su bili predsjednici SDA Bakir Izetbegović, SBB-a Fahrudin Radončić, HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a Nermin Nikšić, PDP-a Branislav Borenović, DF-a Željko Komšić, BPS-a Sefer Halilović, SNSD-a Milorad Dodik, NDP-a Dragan Čavić, Socijalističke partije Petar Đokić, HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Nakon sastanka, tek nekoliko njih stalo je pred novinare.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić kazao je nakon sastanka da on, s obzirom na stanje u BiH, nije optimističan.

- Kazao sam da rad paraobavještajnih službi, pritisak na javne servise, zloupotrebe obavještajnih i policijskih agencija nisu jedan od standarda evropskog puta, što niko ne spominje. Spominju se samo akcize i neke druge stvari. Mislim da je nakon ovog sastanka s ljudima iz EU mnogo jasnije kakva je situacija ovdje - kazao je Radončić.

Lider SBB-a rekao je i da je sastanak bio vrlo direktan.

- Gospodin Han je dao veliki impuls da stvari krenu naprijed - rekao je Radončić.

Na novinarsko pitanje kako komentira vrlo burne reakcije Hrvatske na haške presude, on je odgovorio:

-Reakcije Hrvatske nisu legalističkog tipa. Presuda je takva i moramo je svi poštovati i nakon toga moramo živjeti u što boljim susjedskim odnosima, kazao je Radončić.

 

Johanes Han (Johannes Hahn) otvorio je i novu zgradu Tužilaštva BiH. Nakon svečanog otvorenja, novinarima su se obratili Han i v. d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

Han je kazao da nova zgrada Tužilaštva predstavlja kontinuiran napor BiH u jačanju pravosuđa.

Close