Ministar Jusko sa izvršnim potpredsjednikom Gangćijangom: "Powerchina" zainteresirana za Koridor 5 C

Ministar Jusko sa izvršnim potpredsjednikom Gangćijangom: "Powerchina" zainteresirana za Koridor 5 C

Ministar Jusko sa izvršnim potpredsjednikom Gangćijangom: “Powerchina” zainteresirana za Koridor 5 C

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko održao je u Sarajevu sastanak sa izvršnim potpredsjednikom Powerchine za Evroaziju Liu Gangćijangom.

Ministar Jusko upoznao je potpredsjednika "Powerchine" o aktivnostima koje provodi Ministarstvo, kada je riječ o cestovnoj infrastrukturi, kao i o akcijskom planu za naredni period, ističući posebno značaj izgradnje Koridora 5 C za BiH, kao i drugih cestovnih pravaca navedenih u Okvirnoj prometnoj strategiji.

U vrlo konstruktivnom i otvorenom razgovoru, izvršni potpredsjednik jedne od najvećih kineskih kompanija iskazao je zainteresiranost "Powerchine" za učešće u izgradnji Koridora 5 C, ali i drugih infrastrukturnih projekata u BiH.

Gangćijang je kazao da su kineski investitori i kompanije zainteresirani za različite aranžmane u gradnji cestovne infrastrukture u BiH, od koncesionih ugovora, preko javno-privatnog partnerstva ili učešća na međunarodnim tenderima, do gradnje i finansiranja od projektne dokumentacije do završetka posla po sistemu „ključ u ruke“.

Ministar Jusko zahvalio se Liu Gangćijangu na posjeti i predočenim planovima koje "Powerchina" ima u BiH. Iskazao je spremnost Ministarstva da, u granicama svojih nadležnosti, svim zainteresiranim investitorima osigura ravnopravan status za ulaganje u BiH, sa ciljem izgradnje infrastrukturnih objekata svih vidova prometa.

 

Close