Admir Čavka: Odluka o raspisivanju refernduma nije suspendovana, već stavljena van snage

Admir Čavka: Odluka o raspisivanju refernduma nije suspendovana, već stavljena van snage

Admir Čavka: Odluka o raspisivanju refernduma nije suspendovana, već stavljena van snage

Šef Kluba Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka (SBB) otputovao je na Svjetski forum demokratije koji Vijeće Evrope organizuje u Strazburu.

Forum se organizuje godinu dana nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD i okupiće intelektualce, političare, aktiviste, stručnjake i mlade iz cijelog svijeta kako bi raspravljali o tome da li su mediji prijatelji ili neprijatelji demokratije i o tome da li je populizam problem.

Na forumu će učestvovati francuski ministar za evropske poslove Nathalie Loiseau i predsjedavajući Narodne stranke Turske Kemal Kılıçdaroğlu.

- Na forumu će biti održane tri panel diskusije – „Od laži do činjenica: kako jačati veze između istraživanja, politike i društva u cilju suprotstavljanja populizmu“, „Šta odgovara na populističku retoriku i akciju protiv migranata“ i „Ravnopravnost polova i političko osnaživanje žena“ – istakao je Čavka i dodao da će se tokom naredna dva dana sastati sa ambasadorima BiH u Francuskoj.

Čavka je podsjetio i na vanrednu sjednicu Narodne skupštine RS na kojoj je suspendovana odluka o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH koja je u parlamentu RS donesena prije dvije godine. Ipak, Čavka ističe da odluka nije suspendovana, već je stavljena van snage.

- U samom tekstu dnevnog reda za posebnu sjednicu vidi se da je pred poslanike upućen „prijedlog odluke o stavljanju van snage“ ranije odluke NSRS, a ne „prijedlog odluke o suspenziji“. Odluka o održavanju referenduma je, dakle, stavljena van snage, a nije suspendovana, kako se tvrdi – kazao je Čavka.

 

Close