Ombudsmeni će ispitati slučaj privođenja osobe koja je pokazala "srednji prst" prema Izetbegovićevom automobilu

Ombudsmeni će ispitati slučaj privođenja osobe koja je pokazala "srednji prst" prema Izetbegovićevom automobilu

Ombudsmeni će ispitati slučaj privođenja osobe koja je pokazala “srednji prst” prema Izetbegovićevom automobilu

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH na prijedlog Damira Arnauta, poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i člana ove komisije, usvojila je inicijativu da se od Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH zatraži informacija o svim detaljima koji se tiču zadržavanja, privođenja i eventualnog sankcioniranja jedne ili više osoba zbog gestikulacije, navodno usmjerene  jednom od članova Predsjedništva BiH.

Podsjećamo, riječ je o slučaju kada je američka državljanka u Sarajevu pokazala srednji prst prema automobilu u kojem se nalazio bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, nakon čega je tu osobu privela policija.

Obrazlažući inicijativu, Arnaut je podsjetio da se navedeni događaj o kojem su izvijestili mediji desio krajem avgusta, a da je on zahtjev za raspravu o tome podnio još početkom septembra. Inače, današnja sjednica Komisije, odgađana zbog nedostatka kvoruma u protekla tri zakazana termina, održana je tek iz četvrtog pokušaja.

Arnaut: Usvojena inicijativa

- Motiv pokretanja ove inicijative jeste da se od Institucije ombudsmena dobije informacija koje su službe, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, MUP Kantona Sarajevo ili druge, bile uključene u ovo i šta nadležno tijelo misli o tome sa aspekta zaštite ljudskih prava - rekao je Arnaut, dodajući da o ovom slučaju postoje samo medijski navodi,a da se niti jedna institucija zvanično nije o njima očitovala.

On smatra da je stoga potrebno da ombudsmeni utvrde šta se konkretno desilo u ovom slučaju, kao i da je u BiH potrebno podići svijest da nije normalno da se neko privodi zbog gestikulacije, pa makar i prema štićenoj osobi.

- Gestikulacija je normalan vid ispoljavanja političkog neslaganja u demokratskim društvima, o čemu u BiH nema svijesti - zaključio je Arnaut, ističući da prilikom navedenog događaja nije bila ugrožena ničija sigurnost.

Close