Reagiranje AUBHA nakon Crnatkovih izjava: Bh. građani u Australiji i danas spominju nemjerljive doprinose ambasadora Arnauta u promociji BiH

Reagiranje AUBHA nakon Crnatkovih izjava: Bh. građani u Australiji i danas spominju nemjerljive doprinose ambasadora Arnauta u promociji BiH

Reagiranje AUBHA nakon Crnatkovih izjava: Bh. građani u Australiji i danas spominju nemjerljive doprinose ambasadora Arnauta u promociji BiH

Australijska unija bh. asocijacija (AUBHA) koja okuplja više od 25 udruženja bh. građana na najmlađem kontinentu, reagirala je povodom izjave ministra vanjskih poslova Igora Crnatka, o Damiru Arnautu, poslaniku SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i nekadašnjem ambasadoru BiH u Australiji.

Reagiranje je upućeno i na adresu Predstavničkog doma Parlamenta BiH, odnosno , predsjedavajućoj tog doma Borjani Krišto.

Podsjećamo, Arnaut je nedavno u Predstavničkom domu inicirao raspravu o o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta i putovanja ministra vanjskih poslova BiH drugim državama te njihovoj svrsi za interese BiH i njenih građana.

Na prošlosedmičnoj sjednici tog doma, Crnadak je umjesto konkretnih odgovora na pitanja zbog čega je tokom dosadašnjeg mandata u inozemstvo putovao 140 puta, što je u prosjeku pet puta mjesečno , pokušao raspravu skrenuti u pravcu da se umjesto o efektima njegovih putovanja, raspravlja o onima koje je postigao Arnaut dok je bio ambasador u Australiji.

Verbalni atak

Crnadak je tada kazao i da je ambasadorska pozicija na kojoj je bio Arnaut koštala Ministarstvo vanjskih poslova „520.000 KM, te da Arnaut ima ambiciju da bude ministar vanjskih poslova“ .

Arnaut je negirao oba Crnatkova navoda, te je kazao aktuelnom ministru vanjskih poslova, da se što se njega tiče, slobodno otvori rasprava o troškovima svih ambasadora i učincima tokom njihovih diplomatskih misija.

U nastavku u cjelosti objavljujemo reagiranje AUBHA, objavljeno i na njihovoj zvaničnoj internetskoj stranici:

- S nevjericom smo svjedočili medijskim izvještajima o verbalnom ataku na državnog poslanika i bivšeg ambasadora BiH u Australiji Damira Arnauta od strane ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka za govornicom Parlamentarne skupštine BiH, tokom rasprave koju je gospodin Arnaut inicirao o ogromnom broju Crnatkovih putovanja. Crnadak je tada naveo: „Imamo situaciju gdje je samo predlagač inicijative koštao Ministarstvo oko 520 hiljada KM samo za jedan svoj mandat kao ambasador. Moramo vidjeti šta su bili efekti i toga”.

S obzirom da su primanja svakog ambasadora javna, te da nisu ni blizu navedenog, ovu očito izmišljenu cifru nećemo posebno ni komentarisati. Pogotovo, jer za ambasadora Arnauta nije bilo troškova smještaja jer je bio obavezan stanovati u rezidenciji koju smo, skupa s zgradom ambasade BiH u Canberri, svojim trudom, radom i sredstvima napravili mi, građani Bosne i Hercegovine u Australiji. Što se tiče efekata rada ambasadora Arnauta, koje je Crnadak također doveo u pitanje, o tome smo upravo mi posebno pozvani da govorimo.

Close