Rožnjaković za RTV TK: Potez Radončića o izmještanju migranata imao višestruk značaj, doprinos u sprečavanju širenja koronavirusa

On je podsjetio da je rješavanje ovog problema uslijedilo nakon što je Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, nedavno posjetio Tuzlu, te na sastancima sa predstavnicima gradske i kantonalne vlasti, obećao poduzeti mjere za rješavanje ovog velikog problema.
Ministar Rožnjaković je, kao član Vlade Tuzlanskog kantona, prisustvovao sastanku sa ministrom Radončićem 7. marta ove godine u Tuzli, kada je naglašeno da je potrebno hitno rješavanje ovog problema.
-Migrantska kriza koja je posljednjih godina postala svjetski problem, a koji sve više pogađa i Bosnu i Hercegovinu, konačno je prepoznata i tretirana kao veliki problem od strane državne vlasti u našoj zemlji. Iako je dolazak migranata u Tuzlu nastavljen i ovih dana, potez ministra Radončića o izmještanju 500 migranata iz Tuzle u Blažuj, u ovim kritičnim momentima, imao je višestruk značaj za lokalnu zajednicu i naš kanton. Najprije, migranti koji su formirali šatorska naselja na autobuskoj i željezničkoj stanici u Tuzli, smješteni su u uslovnije prostorije u Blažuju. Potom, uslijedilo je čišćenje autobuske i željezničke stanice, uklanjanje nepotrebnih stvari i vraćanje u prvobitno stanje, što je izazvalo pozitivne reakcije kod građana, kazao je ministar Rožnjaković.
On je naglasio da je u ovom slučaju izuzetno važan i sigurnosni aspekt, jer su se mnogi građani u posljednje vrijeme žalili na incidente, koje su izazivale pojedine grupe migranata. Ovim činom, dodao je ministar, velikim dijelom su riješeni i neki sigurnosni problemi građana.
-U ovom momentu, izmještanje migranata vjerovatno najveći značaj ima u vezi sprečavanja širenja koronavirusa, posebno imajući u vidu proglašavanje stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine, ali i niz drugih naredbi i mjera koje su donesene vezanih za okupljanje građana. Ovakav potez je sigurno preduprijedio širenje virusa i spriječio da se pojavi među ovom rizičnom grupom, koja je boravila u nehumanim i nehigijenskim uslovima, pojasnio je kantonalni ministar.
Istakao je da Vlada Tuzlanskog kantona poduzima sve potrebne mjere u borbi protiv širenja koronavirusa, te pozvao sve građane da poštuju upute i naredbe nadležnih organa, posebno oni građani koji su odbili rješenje o samoizolaciji.
Izvor: rtvtk.ba

NAJNOVIJE